JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 6 juni 2020 VECKA 23

290 miljarder kronor och drygt 2200 färre förtida dödsfall årligen – det är vad de tio amerikanska så kallade ZEV-staterna sparar på att introducera fossilfria fordon. Siffrorna gäller från år 2050 och inkluderar endast effekterna av minskade utsläpp från fordonen.

Tio amerikanska delstater planerar att förbjuda nybilsförsäljning av fossilbilar år 2050. Nu har American Lung Association (ALA) räknat ut konsekvenserna av planen i termer av hälsa och ekonomi.

Hälsoeffekterna av utsläpp från bilar är väl kartlagda sedan tidigare. Det finns kvantifieringar av exempelvis ”antal akutmottagningsbesök på grund av andningsproblem per ton utsläppta luftburna partiklar” från bland annat miljöskyddsmyndigheten EPA (Environmental Protection Agency). Det som ALA gjort är att applicera sådana kvantifieringar på de tio delstaternas förhållanden.

Till år 2050 i ZEV-staterna ska nybilsförsäljningen ha skiftats till att enbart bestå av nollutsläppsbilar (zero-emissions vehicles, ZEV) vilket främst inkluderar elbilar, plugin-hybrider och bränslecellsbilar. 

Det betyder att bilflottan vid det laget kommer att bestå av 65 procent ZEV-fordon. ALA:s siffror gäller alltså en fordonsflotta där fossildrivet visserligen är i minoritet, men fortfarande finns kvar.

Också effekter av klimatförändringar finns med i kalkylen. En fulltankning av en fossilbil,  60 liter, har idag en osynlig kostnad på 18,42 dollar utöver summan på kvittot. 11,82 dollar är hälsoeffekter och 6,55 dollar är klimateffekter som översvämningar och skogsbränder.

Om all energi till ZEV-fordonen genererades fossilfritt skulle hälso- och klimateffekterna bli ytterligare 40 procent större, enligt ALA. Hälso- och miljöeffekterna skulle då även fortsätta att växa efter 2050.

De tio ZEV-delstaterna är Kalifornien, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island och Vermont.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)