JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk ögonföljning snart i smartmobil

Tobii ska utveckla och leverera algoritmer för ögonföljning i smartmobiler till en icke namngiven tillverkare. För att klara uppgiften ska företaget ta in 450 miljoner kronor.

– Det är naturligtvis mycket spännande att hårdvarutillverkare ser potentialen för eyetracking även i mobiler. Målsättningen med detta avtal är att implementera en mindre uppsättning innovativa funktioner. Vi är ödmjuka inför det faktum att betydande resurser och tid kommer att krävas för att till fullo förstå och utveckla de användningsområden och värden som eyetracking kan ge i smartphones och andra mobila enheter. På lång sikt tror vi att det finns en betydande potential för Tobii inom detta område, säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech, i ett pressmeddelande.

Företaget ska leverera algoritmer men inga hårdvarukomponenter. Det framgår inte om det handlar om ögonföljning med ir-teknik eller om mobilen ska använda den vanliga kameran för synligt ljus.

Kunden betalar en icke specificerad summa för anpassningsarbetet och en royalty per såld enhet förutsatt att modellen kommer i produktion. 

För att klara uppgiften och för att även förstärka organisationen inom virtual reality liksom för att snabbt kunna genomföra förvärv har företaget beslutat att stärka kassan med en nyemission på 450 miljoner kronor. Ägare till 40 procent av bolaget har ställt sig positiva till emissionen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)