JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tipsa din dotter eller annan tjej

Har du en tjej i åldern elva till femton i din närhet är det dags att agera. Anmälningen till KTH:s teknikfestival Tekla har just öppnat. Syftet är att öka antal sökande till ingenjörsutbildningar. Utbildningar såsom elektroteknik och teknisk fysik är speciellt i behov av en extra skjuts.

– Andelen kvinnliga sökanden till teknikvetenskapliga eftergymnasiala utbildningar ökar, men det går långsamt. Det finns fortfarande mycket att jobba med – inte minst inom vissa teknikområden – för att få en jämnare könsfördelning i högskolan och sedermera i yrkeslivet, säger Annifrid Pålsson, rektor på KTH sedan november förra året.

Teknikfestivalen Tekla arrangeras för tredje året i rad och äger i år rum den 22 april. Då bjuds 400 tjejer in till KTH för att lära sig mer om teknik. 

Likt förra året är Ericsson, Scania, Spotify och Creuna med som partnerföretag och medverkar under festivalen i år. Spotify har faktiskt varit med sedan starten år 2015.

Under festivalen kommer även artisten Robyn att delta. I sitt musikskapande har hon under många år inspirerats av och använt sig av ny teknik inom IT, ljud och film på innovativa och spännande sätt. Att hon dessutom skrev och sjöng "Once you gone tech you ain't never going back" i sin låt "Fembot" låg bakom att hon år 2013 fick KTH:s stora pris.

Robyns engagemang i Teklafestivalen är bland annat att jobba med programmet.

– Jag har varit med under dagen på båda festivaltillfällena hittills, och jag kommer att vara med i år också. Jag gör en konsert under festivalen som vanligt, och årets gäst är Mapei. Jag är så himla glad att hon har tackat ja. Hon är grym, säger Robyn i ett pressmeddelande.

Så har du en tjej som passar in på KTH så tipsa henne om inspirationseventet Tekla. Det finns så många spännande jobb som en ingenjörsutbildning öppnar dörren till: utveckling av bättre autonoma fordon, effektivare laddningsbara batterier, mer uppkopplade hem och prylar i hemmet, hjälpmedel för dem med funktionsnedsättning, smartare och mer energieffektiva fastigheter och så mycket mer.  

För som Robyn säger:

– Det är viktigt att teknik får utvecklas av alla olika typer av människor i samhället.

Här kan du läsa mer och sen tipsa (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)