JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äntligen får Schneider plats i Lund

I veckan flyttade franska Schneider Electric sin verksamhet i Malmö till Lund, där företaget nu också slår upp dörrarna till ett helt nytt innovationscenter för utveckling av mjukvaror och system för optimal användning av smarta fastigheter. Fastigheten som företaget flyttar in i är förberedd för test av det som utvecklas på plats.

Efter 1,5 års letande efter lokal, bytte 250 anställda på Schneider Electric arbetsplats i veckan, från Malmö till Lund. Av dessa arbetar nästan hälften, eller 120 personer, inom forskning och utveckling.

En viktig anledning till flytten är att företaget vill ta sin utvecklingsavdelning närmare den kreativa arbetsmiljön i närheten av Lunds universitetet.

– Vi ser närheten till högskolan som en stor möjlighet för tekniska samarbeten, men också nätverket runt omkring, till exempel mjuk- och hårdvaruföretag som jobbar med utveckling av sensorer, molnplattformar, analytics och trådlösa tekniker, säger Christer Sjöström, chef för affärsområdet Ecobuildings på Schneider Electric, till Elektroniktidningen.

I Lund har företaget tagit plats i Mobile Heights Center (MHC), där det också öppnat ett helt nytt innovationscenter för sin forsknings- och utvecklingsavdelning.

Det blir en global resurs inom det franska företaget, som ska fokusera på energieffektivisering och på att utveckla lösningar för framtidens smarta städer.

– I Lund kommer vi att dra igång utveckling av nya system och tjänster för smarta byggnader baserade på moln- och IoT-tekniker. Vi kommer även att utveckla nya typer av IoT-produkter som givare, styrsystem och IoT-gateways för dataaggregering, förklarar Christer Sjöström för Elektroniktidningen.

I sitt utvecklingsarbete fokuserar Schneider på öppna plattformar som kombinerar direktstyrning och övervakning, med att göra data tillgängligt och att erbjuda en mängd tjänster. Det kan handla om olika typer av service- och underhållstjänster, energioptimeringstjänster, data- och accesstjänster, med mera.

Inför flytten har företaget i samråd med Vasakronan, som äger lokalerna, passat på att utrusta de nya lokalerna med den senaste tekniken inom energieffektivisering och styrsystem.

Företaget har bland annat installerat KNX-system för styrning av belysning, ventilation och klimat – allt  sammanlänkat med företagets senaste fastighetsautomationssystem. Likaså har Schneider Electrics installerat sitt senaste inbrotts- och passagesystem samt brandlarmsystem.

– Förutom att utveckla nya mjukvaror och system där kan vi nu också testa dem direkt på plats i själva byggnaden, säger Christer Sjöström, och han fortsätter:

– Det händer mycket och snabbt i innovationsklustret i Lund som vi nu bli en del av vilket känns väldigt kul och spännande.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)