JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 15 juli 2020 VECKA 29

EMBEDDED WORLD Cpu-världens svar på Linux – RISC-V – representerades av fyra företag på mässan Embedded World. Deras gemensamma budskap var att RISC-V nu blir en mainstream-produkt efter sin födelse år 2010 i den akademiska världen.

I Microsemis bås snurrade den egna mjuka RISC-V-kärnan RV32IM  – den första i sitt slag – i företagets FPGA-chip. Ultrasoc demonstrerade stöd för RISC-V i sina SoC-analysverktyg, som utvecklats i samarbete med Codasip, som visade upp sitt cpu-utvecklingsverktyg och sina två färdiga RISC-V-kärnor Berkelium.  

Antmicro visade upp en systemmodul med tillhörande IO-kort på den första kommersiella RISC-V-processorn, FE310 från Sifive (se bild ovan).

Denna fysiska implementation av ett RISC-V-chip blev en milstolpe i slutet av förra året. För första gången fanns ett kommersiellt fysiskt chip att hålla i handen.

Antmicros kort är en prototypplattform och företaget stämplar den som en alfaimplementation. Samtidigt får de förfrågningar om att putsa upp den och sätta den i massproduktion, för att fungera som liten demonstrator för RISC-V – något att sätta i handen på intresserade att experimentera med.

Varför är stora företag som Google och Qualcomm intresserade av RISC-V?

Peter Gielda

– Jag är mer förvånad över att det finns företag som inte är det, säger Peter Gielda på Antmicro.

– Vår uppfattning är att den kommer att revolutionera elektronikvärlden, säger hans bror Michael Gielda.

Arkiketuren har redan hittat fram till industrin på olika vägar. Fler användare existerar än de som skyltar med det.

Michael Gielda

Nvidia valde att växla till RISC-V när företagets allt-i-allo-cpu Falcon behövde en uppgradering. Det är ett exempel på ett företag som valt RISC-V för att slippa underhålla egna arkitekturer.

Det som verkligen skulle kunna sätta fart på RISC-V är en ny nisch att  växa tillsammans med, som ARM gjorde med mobiltelefonerna. Här ligger ögonen förstås på IoT och wearables. Enkla IoT-mikroarkitekturer som Cortex M är den kanske lägst hängande frukten som utmaning betraktad för RISC-V.

Ryktet säger att Samsung utvecklar en IoT-processor med RISC-V och det vore en stor skräll om det visar sig vara sant.  IoT vill vara strömsnål, och även lågtröskellogik utforskas för den kravbilden, bland annat av finska Minima.

På mjukvaruområdet passerar RISC-V snart en milstolpe då kompilatorn GCC kommer att inkludera kompilering för RISC-V som standard i nästa version. Det är ett viktigt erkännande. 

Samma erkännande är på väg i kompilatorn LLVM.

 

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)