JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 6 juni 2020 VECKA 23

Tidningen New York Times har kartlagt historien ända tillbaka till vaggan för Ubers vd Travis Kalanick, och hittat nya gamla synder i det skandalomsusade företaget. Som den gången då Ubers personal fejkade beställningar till konkurrenten Lyft och den gången då Uber serverade Apples ingenjörer en falsk version av sin app för att kunna kringgå integritetsreglerna.

Taxiföretaget Uber har drabbats av skandal efter skandal och New York Times (NYT) har nu ägnat resurser åt att gräva i register och tala med vänner, affärskontakter och konkurrenter för att bygga upp en bild av företagets vd Travis Kalanick och hans affärsmetoder. Inte mindre än 50 personer har NYT sökt upp.

Travis Kalanick har aldrig dragit sig för metoder i moraliska och juridiska gråzoner. Hans första företag Scour var en konkurrent till Napster – social fildelning av multimedia – och sattes i konkurs när det stämdes på 250 miljarder dollar för upphovsrättsbrott.

På sistone har Uber kantats av skandaler bland annat kring lidarsensorer, sexism och ett smyginspelat gräl. 

Hela Ubers upplägg med sin taxiverksamhet bryter mot spelreglerna i många juridiska domäner och tidigare har det avslöjats att Uber använt en app kallad Greyball för att lokalisera myndighetspersoner för att kunna undvika kontroller.

Också Apples ingenjörer har bekämpats med en app på ett liknande sätt – det är ett av NYT:s nya avslöjanden.  

Bakgrunden var att Ubers app i smyg innehåller programkod som kan känna igen enskilda exemplar av en Iphone även mellan kompletta raderingar av telefonen.

Uber adderade programkoden av ett i sig legitimt skäl – för att komma åt fuskande Uber-förare. Men det stred mot Apples integritetsregler. 

För att inte Apple skulle upptäcka integritetsbrottet vidtog Uber en smått fantastisk åtgärd. När appen användes inom det geografiska område i Cupertino i Kalifornien där appar godkänns, stängdes den integritetskränkande funktionen av.

Apple hade dock ingenjörer på annan plats som upptäckte manipulationen. 

Historien slutar – bara – med att Travis Kalanick tas i örat av Apples vd. Som många gånger tidigare lyckas Travis Kalanick komma undan och – kanske delvis som resultat av Travis Kalanicks hämningslöshet – värderas Uber idag till 70 miljarder dollar.

New York Times (NYT) har kartlagt vad som mer finns att hitta i Travis Kalanicks historia. Tidningen presenterar en lång lista i en varierad blandning som sträcker sig från förmodligen olagliga aktiviteter via en moralisk gråzon vidare till smarta affärsmetoder, helt enkelt. I NYT-artikeln finns även anekdoter som enbart är spännande skvaller – som att Uber försökt värva Oprah Winfrey till styrelsen. 

Att tidigt i Ubers karriär flytta företagets utvecklingsavdelning med personal och allt till Thailand för de lägre levnadsomkostnaderna där, kan väl bara räknas som kreativ sparsamhet. 

Bland aktiviterna i gråzonen och kanske bortom den finns att Uber enligt New York Times instruerat personal att sabotera konkurrenten Lyft genom att göra falska taxibeställningar.  

Vid ett annat tillfälle har Uber för att hålla näsan över vattnet använt pengar till investeringar som borde ha lagts undan till skatt. Uber har dessutom försökt snedvrida bilden av allmänhetens opinion genom att använda programvara som automatiskt genererar klick på omröstningar online. 

New York Times slutomdöme liknar ett faderligt råd till Travis Kalanick: att hans starka önskan att vinna får honom att ta risker som kan äventyra hela hans företags existens.

New York Times artikel finns att läsa här.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)