JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I ett pilotprojekt i amerikanske Missouri ska en energilagringslösning från svensk-amerikanska Northstar Battery nu utvärderas. Den allt högre andelen förnybart i elnätet i kombination med striktare krav på utsläpp ökar behovet av energilagring.

Pilotprojektet är ett samarbete mellan elbolaget City Utilities of Springfield och NorthStar. Syftet är att undersöka hur ett batterilagringssystem kan fungera i full skala.

Energilagringslösningen ska placeras bredvid en elektrisk transformatorstation som ligger sydväst om Springfield.

En stor fördel med Northstars blybatterier är att de talar Bluetooth Smart med en lokal gateway som i sin tur rapporterar till molnet. Därmed kan de övervakas på distans. Genom att läsa av batteristatusarna på distans, och till och med reglera vilka celler som ska användas, kan batteriernas livslängd förlängas.

– Att kunna tillhandahålla en plattform för forskning och utveckling som stödjer integrationen av alternativ förnybar energi för våra lokala kunder och potentiellt globalt är något som vi är entusiastiska över, säger Scott Miller, vd på City Utilities of Springfield i ett pressmeddelande.

För Northstar är detta ett extremt viktigt projekt med tanke på att marknaden för energilagringssystem (ESS) väntas ha vuxit till mellan 200 och 400 miljarder dollar år 2040.

Projektet ska utvärderas noggrant för att identifiera fördelarna med att hantera framtida toppbelastningar med batterilagring.

Läs mer om Northstarbatterierna här (länk).

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)