JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Checka in med ansiktet

För 1 000 resenärer som flyger regelbundet med Finnair är det ansiktet som just nu avgör om de får kliva ombord. Under tre veckor testar det finska flygbolaget ansiktsigenkänning vid incheckning i den finska huvudstaden.

Testet utförs i Helsingfors i samarbete med Finavia och Futurice.

I tisdags gick startskottet. Under testperioden på tre veckor ska företagen samla in information och utvärdera hur pass väl tekniken fungerar.

– Under fjolåret testade vi motsvarande teknik vid säkerhetskontrollen för våra anställda och resultatet gjorde oss väldigt positiva, säger Robert Lönnblad, chef för Finnair i Skandinavien.

Resenärerna som deltar använder en testapp genom vilken de skickar ett självporträtt till systemet. När de checkar in på ett flyg använder de en speciell incheckningsdisk där igenkänningstekniken finns installerad

– Vi använder teknik som omvandlar ansiktsbilder till icke spårbara biometri-ID:n. Det innebär att vi kan identifiera registrerade passagerare utan att för den delen behöva spara bilder på dem, säger Tuğberk Duman, projektledare på Futurice, som tagit fram systemet.

I utvecklingsarbetet av både hård- och mjukvara har stor vikt lagts vid användarupplevelsen.

– Den här typen av teknik innebär en smidigare process för resenären som slipper hålla reda på boardingkort och andra papper, säger Robert Lönnblad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)