JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En pusselbit för stärkt produktion

Monica Bellgran är KTH:s första professor i Södertälje Science Park, som ska stå klart till sommaren. Här ska fokus ligga på produktionsteknik, och som professor ska hon vara med och bygga upp forskning om hållbar industri- och produktionsledning.

– KTH:s uppdrag är att ska skapa förutsättningar för att behålla världsledande produktion i Sverige. För att lyckas behöver vi fortsätta att vara konkurrenskraftiga och det kan vi bli bättre på om vi forskar på området, säger Kristina Palm, prefekt på KTH Södertälje.

Södertälje Science Park, SSP, är namnet på en svensk storsatsning inom industrinära utbildning och forskning. Bakom satsningen som beräknas kosta 1,6 miljarder kronor över de kommande tio åren står Scania, Astrazeneca, KTH och Södertälje kommun. Staten står för hälften av pengarna.

Nu har en första KTH-professor knutits till lärosätet – Monica Bellgran. För närvarande är hon sakkunnig i produktion på Teknikföretagen där hon leder Teknikföretagens och IF Metalls program inom digitalisering, och har parallellt en deltidsprofessur på MDH i produktionsutveckling. Den första september i år tar jobbet på KTH vid.

Monica Bellgran ska vara med och bygga upp forskning om hållbar industri och produktionsledning inom ramen för professuren. Här ingår att forska och undervisa på grund-, avancerad och forskarnivå om industriell produktionsledning.

En utmaning är att lägga grund för en mer resurseffektiv produktion ur energi-, miljö- och klimatperspektiv.

– Digitaliseringen slår också rakt igenom samhället och här behöver vi ta nästa steg för att tänka hållbart och digital samtidigt. En ökad automation kommer också att förändra arbetslivet för många, det är viktiga frågor att adressera, säger Monica Bellgran.

Arbetet med att skapa den nya lokaler i Södertälje Science Park har pågått en tid. I mitten av detta år är det dags för KTH Södertäljes att flytta sin verksamhet till Södertälje Science Park, som ligger i Södertäljes norra stadskärna. Därefter ska en forskningsfakultet byggas ut med upp till tio professorer, fem adjungerade professorer, 10-20 seniora forskare/lektorer och 20-24 doktorander fram till år 2027.

Det var den förra regeringen som år 2014 beslutade om denna storsatsning på industrinära utbildning och forskning. Då liknade KTH:s rektor Peter Gudmundson den vid tidigare framgångssagor för lärosätet – som samarbetet med industrin i Flemingsberg runt medicinteknik och närvaron i Kista där informations- och kommunikationsteknik står i rampljuset.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)