JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Världens första pantmaskin för batterier hittar du i Oslo. Den tackar ja till batteriformaten AA, AAA, C, D och 9 V. Som tack för hjälpen kan du exempelvis få en rabattkupong. Pantmaskinen är utvecklad av svenska Refind Technologies.

Göteborgsföretaget Refind Technologies har utvecklat en sorteringsteknik, baserad på AI-tekniken deep learning för att tolka innehållet i kamerabilder. Företagets teknik bygger alltså på bildigenkänning och idag används den i lejonparten av alla batterier som sorteras i Storbritannien.

Nu har även Coop Norway och batteritillverkaren Energizer fått upp ögonen för den svenska sorteringstekniken. För kort tid sedan lanserade de två världens första pantmaskiner för batterier i Oslo.

Startskottet var resultatet av en undersökning, utförd av Yougov på uppdrag av Coop Norway och Energizer. Där framkom det att 26 procent av de svarande slänger använda batterier i hushållsavfallet. Tar du då i beaktande att det förbrukas cirka 2 000 ton hushållsbatterier i Norge varje år inser du snabbt att det slängs ofantliga mängder batterier om året.

– Coop ägs av sina kunder och vi vill göra det så enkelt som möjligt att göra miljömedvetna val. Norrmännen är bra på återvinning, men det kan vara bättre. Medvetenhet är bra som en motivationsfaktor, men ytterligare incitament som en ekonomisk belöning kan bli ännu viktigare, säger Geir Inge Stokke, som är chef för Coop.

I tre norska Obs-butiker går det numera att panta batterier.

När du pantar identifierar maskinen storleken på batteriet du stoppar in. Den räknar sedan hur många batterier du lämnar och lämnar ett kvitto – det kan vara en rabattkupong eller någon annan typ av återbetalning. Logiken bakom återbetalningen är programmerbar och kan ändras, om och när det behövs.

Här kan du läsa mer om Refind Technologies (länk).
 

 

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)