JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Fem svenska tekniska universitet har gått samman med Prevent för att ta fram en webbutbildning som ska få främst teknologer medvetna om vikten av god arbetsmiljö. Många av studenterna blir ledare – och de är med och utvecklar produkter och programvara – då är det viktigt att ha djupare förståelse för hur system och produkter påverkar individen som arbetar med dem, menar skaparna av utbildningen.

– Bara ett enkelt exempel, som hur man utformar en skruvdragare, kan påverka om den som använder den i arbetet får belastningsskador, säger Gunnar Lagerström, projektledare på Prevent.

– Eller en programutvecklare som utformar programvara – hur gränssnittet är utformat avgör hur användaren interagerar med programmet. Om det är dåligt presenterat kan det leda till stress eller huvudvärk.

Den nya webbutbildningen "Work and Technology on Human Terms" är på engelska och presenteras just nu vid den internationella konferensen om arbetsmiljö ”Joy at work” som pågår i Lund.

Den är utvecklad i ett samarbete mellan Prevent – en ideell organisation ägd av Svenskt Näringsliv, LO och PTK – och LTH, Chalmers, KTH, Mittuniversitetet och Luleå tekniska universitet, och bygger på boken "Arbete och teknik på människans villkor" som Prevent givit ut under flera år.

Utbildningen ska i första hand användas på ingenjörsprogrammen men är öppen för alla –  även yrkesverksamma, liksom studenter på andra utbildningsprogram, till exempel ekonomer och beteendevetare.

Genom att den är på engelska och har en egen webbplats hoppas skaparna att utbildningen ska få internationell spridning. De menar att det idag är stor efterfrågan på den här typen av utbildningar.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)