JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskar ser inte AI:s framfart

Över 1000 svenskar har under en vecka i slutet av augusti tillfrågats om utvecklingen inom artificiell intelligens. Tre av fyra tror att AI och robotar kommer att göra det svårare att få jobb i framtiden. Främst inom industrin. Däremot tror de inte att tjänster inom hälso- och sjukvård kommer att påverkas i lika stor utsträckning.

Enbart 15 procent – en av sju – tror att tjänster inom hälso- och sjukvård i hög eller mycket hög grad kommer att tas över av robotar och AI i framtiden.

Resultatet går stick i stäv med experternas bedömning. De ser istället hälso- och sjukvårdssektorn som ett av de områden där utvecklingen kommer att gå allra snabbast.

– AI inom sjukvården är redan här och just nu pågår en rad skarpa projekt där teknologin kommer att spela en avgörande roll för att analysera hälsodata för att exempelvis kunna sätta in preventiva åtgärder på både individ- och samhällsnivå säger Ishtar Touailat, innovationschef på Tieto.

– Det här är bara början på en utveckling som kommer att bli allt tydligare även för medborgarna.

Marknadsundersökningen är gjord av YouGov på uppdrag av Tieto. Under perioden 22 till 25 augusti har 1024 kvinnor och män 18 år och äldre intervjuats.

Resultatet av undersökningen visar, enligt Tieto, att medvetenheten om utvecklingen inom robotisering och artificiell intelligens i allmänhet är relativt låg. Det framgår att 75 procent av svenskarna tror att AI och robotar i någon grad kommer att göra det svårare att få jobb i framtiden, men bara fyra procent är helt övertygade om att deras nuvarande jobb kommer att ersättas av ny teknik.

– Ganska få känner till att vi rent tekniskt ligger i framkant och att många branscher står på tröskeln till ett brett införande av AI inom olika områden, säger Ishtar Touailat.

Tydligt är att de branscher som varit tidigt ute med olika former av automatisering är de som väntas genomgå den största förändringen med hjälp av AI.

Två av tre tillfrågade tror att industri och tillverkning i hög grad eller i mycket hög grad kommer att tas över av robotar och AI under de närmaste tio åren. Även tjänster inom kundsupport, post- och leverans, bokföring och banksektorn väntas genomgå liknande utveckling.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)