JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljonregn över svenskt robothuvud

Svenska Furhat Robotics vision är att bygga maskiner med social intelligens. Nu har företaget tagit in nära 20 miljoner kronor i såddkapital i en finansieringsrunda ledd av Balderton Capital.

– Furhats vision är att bygga ett datorgränssnitt som gör att människor kan interagera med maskiner på samma sätt som med varandra, säger Samer Al Moubayed, vd och medgrundare av företaget i ett pressmeddelande.

Och han tillägger:

– Vi tror att den sociala roboten kommer att skapa samma förändring som smartmobilen eller datorn,

Företaget ligger – som namnet avslöjar – bakom den sociala och talföra roboten Furhat.

Det handlar om ett robothuvud som tolkar tal, översätter till text, syntetiserar till tal och gör allt till en ansiktsanimering, som skapas med hjälp av en projektor i nacken. Till detta kommer kameror som tolkar ansiktsuttryck och gester, medan servomotorer gör det möjligt att vrida huvudet.

Enligt företaget kan konceptet i framtiden komma att användas på tusentals olika sätt.

– Vi bygger också ett operativsystem för samtalsrobotar för att skapa en plattform av Furhat. Vi förväntar oss att människor kommer med fantastiska idéer och sätt att använda den som kommer att skapa stora förändringar på marknaden, säger Samer Al Moubayed.

Redan idag används roboten och mjukvaruplattformen inom industri, offentlig sektor och akademi. Bland annat använder arbetsförmedlingen den, likaså gör företag som Honda, Intel, Merck, Toyota och KPMG.

Nu har företaget tagit in 2,5 miljoner dollar från de två europeiska riskkapitalinvesterarna Balderton Capital och Localglobe. Likaså tar Daniel Waterhouse, partner till Balderton Capital, plats i det svenska företagets styrelse.

Finansieringen ska användas för kommersialisering. Samtidigt arbetar Furhat Robotics med en ny teknik som enligt egen utsago ska förstärka företagets position inom social robotik och artificiell intelligens.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)