JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I oktober öppnar Viable Cities med en första utlysning: ”Energiomvandling för livskraftiga städer”. Här kan alla – även enskilda medborgare – vara med och påverka svensk forskning kring hållbara och smarta städer. Digitalisering står i fokus.

Energiomvandling för livskraftiga städer” är det första projektet inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities, som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

–  Det som skiljer Viable Cities från andra program är att vi ska använda digitaliseringen som en hävstång för att bygga hållbara städer, och förnya redan byggda städer för att göra dem attraktiva och livskraftiga, säger Olga Kordas, forskare vid KTH och programchef för Viable Cities.

Programmet leds av KTH. Totalt ska 960 miljoner kronor fördelas över tolv år. I ett första steg lägger staten 120 miljoner kronor som ska användas för samfinansierade forsknings- och utvecklingsprojekt.

Genom programmet ska Sverige stärka sin position när det gäller hållbar stadsutveckling.

Likt andra projekt inom statens strategiska innovationsprogram kan svenska kommuner, företag, civilsamhälle och forskningsaktörer söka stöd för förstudier, forsknings-, innovations-, testbädds- och demonstrationsprojekt. För ovanlighetens skull är utlysningen även öppen för enskilda medborgare.

– Ja, icke-juridiska personer är välkomna på samma villkor som företag, forskningsinstitut och så vidare. Boende i en stadsdel kan till exempel skriva en ansökan, kanske tillsammans med en förening, forskningsaktör eller ett företag, säger Olga Kordas.

Planen är att de första projekten inom den första utlysningen ska vara igång till sommaren 2018.

 

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)