JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skräddarsydd för solel

Om solenergi ska bidra i det svenska elnätet krävs det ett helhetsgrepp. Det framkommer i en förstudie inom det Risedrivna projektet ”Från solel till användare med minsta möjliga förluster – en fullskalsdemonstration”. Demonstrationsmiljön är döpt till Forskningsvillan.

Idag står solel för en närmast försumbar del av den svenska elproduktionen – runt 0,1 procent närmare bestämt.

För att få till en märkbar förändring måste det tas ett helhetsgrepp kring energiförsörjning med solel. För detta ska en demoanläggning skapas; en villa, kallad Forskningsvillan, med säte i Borås. Här ska ett komplett system med solel, batterilager, laststyrning, likströmsnät och likströmslaster byggas och demonstreras.

Allt detta kommer att ske inom projektet ”Från solel till användare med minsta möjliga förlust – en fullskaledemonstration” drivet av forskningsinstitutet Rise. Projektet löper över fyra år, fram till och med 2020.

Under en inledande förstudie har Rise, tillsammans med övriga projektpartners, konstaterat att det är nödvändigt att sätta samman alla olika komponenter och delsystemen till en fungerande helhet för att verkligen kunna se hur de samverkar.

Samtidigt gör elbilar och solceller att vanliga villor blir till små energihubbar, menar forskarna. Därav att en enfamiljsvilla nu blir demoanläggning.

– Projektet kommer även att visa vilka förutsättningar som ger lönsamhet, säger Patrik Ollas, projektledare på Rise i ett pressmeddelande.

Projektet finansieras av Energimyndigeten samt deltagande organisationer och företag.

Utöver Rise ingår Asko Appliances, Chalmer (Elektroteknik), Derome Hus, Ferroamp Elektronik, Herrljunga Elektriska, Johanneberg Science Park, Metrum Sweden, Nibe, Systemair Sverige, Trä- och möbelföretagen, Volvo Cars, Wallenstam, Wilo och Västra Götalandsregionen.

 

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)