JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Finska Vasa vill väldigt gärna ha en stor batterifabrik. Att svenska Northvolt valde bort staden i fjol eller att Tesla inte kan besluta var företaget ska bygga sin europeiska batterifabrik stoppar inte staden som idag lagt ut en plan för batterifabriksetablering på sin hemsida.

Idag har Vasa stad lagt ut ett utkast till en plan för det så kallade Giga Vaasa-området. Även det närliggande området Korsholmen siktar på att ha ett planförslag framme i april.

– Batterifabriksprojektet är ambitiöst och utmanande, något som man får uppleva bara en gång i livet. Det finns inget motsvarande annanstans i Finland, säger Rurik Ahlberg, Korsholms kommundirektör, i planförslaget.

Både Vasa och Korsholm vill ligga steget före och anser att det är viktigt att kunna presentera färdiga planer för potentiella företag. Giga Vaasa är ett sätt att nå ut.

Vasa påstår sig i skrivande stund diskuterar med flera internationella företag om en etablering och enligt den mest optimistiska bedömningen kan det bli byggstart redan nästa år.

Här kan du läsa Vasas planförslag för det så kallade Giga Vaasa-området ”Presentation av GigaVaasa-fabriksområdets planläggning och miljö-konsekvensbedömningsprogram” (länk).

– Under år 2017 kom i accelererande takt signaler från hela världen om en snabb teknologisk omvälvning i anslutning till energilagring och batterier för att bl.a. skapa en hållbarare och miljövänligare värld. Även på tillgången till batteriråvaror satsas det kraftigt i Finland just nu, konstaterar Ulla Mäki-Lohiluoma, vd på Vaasa Parks i presentationen.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)