JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Datortillverkaren Dell påstår sig vara först i branschen att återvinna guld från elektronikavfall. Under våren släpper företaget sin första dator vars moderkort tillverkats av återvunnet guld. Företaget hävdar att återanvändningsprocessen som används har 99 procent lägre miljöpåverkan än guld som bryts på traditionellt sätt.

Enligt EPA – United States Environmental Protection Agency – återanvänds enbart 12,5 procent av elektronikavfallet i USA idag. Krafttag behövs och Dell är ett företag som tar i på allvar för att ta tillvara värdefulla material i uttjänt elektronik.

Under våren planerar företaget att släppa de första moderkort som tillverkats av återvunnet guld i datorn Latitude 5285. Enligt företaget är det branschens första projekt av sitt slag.

Initiativet är en del i Dells program Legacy of Good, där företaget lovar att ha återanvänt 45 miljoner kg material i sina produkter till 2020.

– Med guld ser vi idag en stor potential för resurseffektivisering. Det finns upp till 800 gånger mer guld i ett ton moderkort än det finns i ett ton bruten malm, säger Jeff Clarke, vice ordförande på Dell, i ett pressmeddelande.

Den effektiva processen för att återvinna guld från uttjänta moderkort och använda det i tillverkningen av moderkort, har tagits fram av Wistron GreenTech.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)