JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Amerikanska sökjätten Google riskerar skadestånd på flera miljarder dollar för upphovsrättsbrott i sin implementering av James Goslings programspråk Java. Men tvisten mellan Google och Javas nuvarande ägare Oracle har pågått sedan augusti 2010 och kan komma att pågå många år till innan den är avgjord.

Precis som många redan hade gissat, valde United States Court of Appeals for the Federal Circuit (CAFC) att köra över den jury som i maj 2016 bestämde att Googles användning av Oracles Javaprogramkod var skälig.

Tvisten har hittills pågått i åtta år. Elektroniktidningen har följt den genom åren. I texten nedan finns länkar till huvudhändelserna.

Efter att  i januari 2010 ha köpt Sun, inklusive James Goslings programspråk Java, anklagade Oracle i augusti samma år Google för att ha inkräktat på intellektuella rättigheter i den implementering av Java som Google utvecklade för sitt mobiltelefonoperativsystem Android.

Den del av stämningen som gällde patentintrång förlorades av Oracle i maj 2012. Den fråga som fortfarande inte är avgjord gäller Javas gränssnitt.

I programmeringsspråk består gränssnitt av beteckningar som utvecklare använder för att referera till funktioner som tillhör språket. Frågan är vilken sorts upphovsrättsskydd en text som specificerar gränssnittet har? Texten anger beteckningarna, vilka parametervärden de betecknade funktionerna kräver, i vilken ordning parametrarna ska anges och vilka utdata funktionerna ger.

Konkret är anklagelsen att Google begått upphovsrättsintrång i text som specificerar sammanlagt 6000 funktioner  i 37 stycken kodbibliotek.

I maj 2012 bestämde en jury att Google begått upphovsrättsintrång. 

Men det utslaget blev snabbt irrelevant i och med att domaren i rättegången resonerade sig fram till att programgränssnitt överhuvudtaget inte kunde skyddas av copyright och därmed kunde inget upphovsrättsbrott ha begåtts. 

Ett av hans argument var att programgränssnitt är funktionella och om man vill skydda någonting som är funktionellt ska man snarare försöka patentera det.

Därpå blev domaren själv överkörd. Oracle överklagade nämligen till CAFC som bestämde att domaren tänkte fel och att filen visst var skyddad av upphovsrätt. CAFC gav en ny jury i uppdrag att avgöra om Googles användning av Oracles text var ett skäligt bruk eftersom det var en fråga som den första juryn lämnat öppen.

Den nya juryn röstade år 2016 för att Googles bruk var skäligt. Men inte heller detta var vad CAFC ville höra. Och det som hänt nu är att CAFC kör över den juryn genom att bestämma att Googles bruk var oskäligt, och utlyser en tredje rättegång som enbart ska handla om hur mycket som Google ska betala.

Oracle har tidigare sagt att det önskar sig 8,8 miljarder dollar i skadestånd. Möjligheten att kunna driva in ett stort skadestånd från Google var en av anledningarna till att Oracle år 2010 köpte Sun för 7,4 miljarder dollar. 

Google har möjlighet att överklaga och det är fullt möjligt att den här tvisten kommer att pågå i många år till, och kanske tas upp i högsta domstolen.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus