JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Upp till fyra biljarder räkneroperationer per sekund kommer Tetralith att levererera när den står klar i Linköping i november. Den är då dubbelt så snabb som  KTH:s vassaste superdator.

Nordens kraftfullaste dator kommer innan året är slut att heta Tetralith. Den byggs på NSC (Nationellt Superdatorcentrum) vid Linköpings universitet och ersätter NSC:s tidigare superdator Triolith på 0,45 petaflops.

Datorn levereras av nederländska Clustervision och består av 1892 servrar på amerikanska Intel Skylake-processorer med sammanlagt 60 544 processorkärnor. 

Fyra petaflops är detsamma som fyra gånger tio upphöjt till femton stycken additioner och multiplikationer på 64-bitars-flyttal per sekund, utförda under en algebraövning som heter Linpack.

Tetralith blir en nationell resurs, tillgänglig för svenska forskare som söker beräkningstid via Snic (Swedish National Infrastructure for Computing) som har yttelrigare fem superdatorcentrum vid sidan av NSC.

Philipp Schlatter

– Det är jätteroligt att se att Sverige satsar rejält på att stanna i spetsen när det gäller att tillhandahålla datortid, säger Philipp Schlatter, docent vid KTH och ordförande i Snac, Snics allokeringskommitté.

Tetralith finansieras via Snic med cirka 150 miljoner kronor och pengarna kommer till hälften från de tio universitet som ingår i SNIC och till hälften från Vetenskapsrådet.

Kineiska Sunway Taihulight är världens snabbaste dator. Den har tio miljoner kinesiska Sunway-processorkärnor, en uppmätt topprestanda på 93 petaflops och en teoretisk toppfart på 125 petaflops – det är den du ska jämföra med Tetraliths fyra petaflops.


BILD: Linköping universitets nuvarande superdator Triiolith

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)