JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29

Ett forskningsområde kallat ”probabilistiska beräkningar” kan komma att få nytt liv efter investeringar från Intel. Företaget vill se dina förslag på hur tekniken ska kunna ta sig från labbet ut i verkligheten. Det handlar om algoritmer som kan hantera osäkerhet.

Intel initierar ett forsknings- och utvecklingsprogram kallat Intel Strategic Research Alliance for Probabilistic Computing – ”probabilistiska beräkningar” på svenska.

Artificiella neuronnät fick en nytändning och gör stora framsteg sedan några år. Intel vill nu damma av ytterligare en gammal AI-disciplin som komplement till neuronnäten, som har en begränsad tillämpning.

Artificiella neuronnät sysslar bara med ”perception”. De läser av en sensor, till exempel en videokamera, och levererar sin bedömning av vilka objekt som fanns framför kameran.

Men sedan då? Jo, därefter tar andra algoritmer vid och fattar beslut med dessa bedömningar som indata. 

Problemet är att neuronnätens bedömningar är osäkra. Vilket betyder att algoritmerna måste kunna arbeta med värden som har en osäkerhet knuten till sig. 

Det är den typen av algoritmer, som kan hantera osäkerhet, som Intel nu vill blåsa liv i. Sådana algoritmer har historiskt med lite olika perspektiv kallats för probabilistiska, viktade, possbilistiska eller fuzzy. 

Osäkerheten existerar till exempel i form av att bedömningen är korrekt med en viss sannolikhet, eller att bedömningen är korrekt till en viss grad eller att bedömningen i sig är diffus och inte har ett exakt värde.

Intels inspiration kommer från ett MIT-projekt (länk).

Intel tror att probabilistiska beräkningar kan bli den tredje stora vågen inom AI efter första vågen, som var ”logik”, och den andra vågen som pågår nu och som är ”perception”.  

– Under de närmaste kommande åren tror vi att forskning inom probabilistiska beräkningar kommer att leda till AI-system som är robustare, säkrare, enklare, enklare att underhålla och mer högpresterande, skriver Intels forskningschef Michael Mayberry.

Han avslöjar att hårdvara för probabilistiska beräkningar finns på Intels dagordning.

Företaget uppmanar forskare och entreprenörer att skicka in idéer om hur probabilistiska beräkningar ska kunna flyttas från labbet ut till verkligheten.

Intel ber om tillämpningar under följande fyra rubriker:

• benchmark applications
• adversarial attack mitigations
• probabilistic frameworks 
• software and hardware optimization.

Du har bara elva dagar på dig att sätta ihop ett prospekt – till den 25 maj. Med lite flyt kan du därefter få finansiering från Intel.

IEEE Spectrum har talat med Mike Mayberry om programmet (länk).

Den första mars annonserade Intel ett annat forskningsprogram inom AI: neuromorfa beräkningar. Det handlar om att simulera biologiska hjärnor. Nästa år hoppas Intel kunna presentera en simulerad hjärna med 100 miljarder synapser.

 

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)