JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

200 petaflops – det är den preliminära prestandan på amerikanska energidepartementets dator Summit. Den ska ge USA förstaplatsen på den superdatorlista som toppats av kinesiska datorer ända sedan 2012.

Summit består av 9 216 stycken IBM Power9-cpu:er och 27 649 stycken Nvidida Tesla-gpu:er uppdelade på 4600 noder som pratar med varandra i 25 gigabyte/s och genomströmmas av 15000 liter kylvatten i sekunden

Top500-listan publiceras halvårsvis och strax innan det är dags nu i igen i juni, presenterar IBM en dator med preliminärt dubbelt så hög prestanda som den nuvarande kineiska ettan.

Summit är placerad på ORNL (Oak Ridge National Laboratory) i Tennessee, där vi också hittar USA:s tidigare starkaste dator Titan.

Datorerna rangordnas efter ett väldefinerat benchmark som heter Linpack, men Oak Ridge kunde inte låta bli att ladda en mindre komplex algoritm som kunde köras i hela 1,88 exaflops. Därmed kunde Oak Ridge deklarera sig först att passera den magiska exaflopsgränsen – en triljon flyttalsberäkningar per sekund, tio upphöjt till 18.

Det tog IBM fyra år från beställningen att bygga Summit och dess syster Sierra. Du kan beställa en egen i samma arkitektur från IBM.

Summit kommer att användas för forskning i cancer, supernovor, genetik, atomär interaktion och universums begynnelse. Den är dessutom optimerad för maskininlärning.

Tidigare etta och tvåa är kineiska Sunway TaihuLight på 93 petaflops, och Tianhe-2 på 34. De följs av schweiziska Piz Daint och japanska Gyoukou. Därefter kommer fyra amerikanska och slutligen två japanska burkar sist på tio-i-topplistan.

Kina tros bli först att nå en exaflops i Linpackprestanda, år 2020 i datorn Tianhe-3. Amerikanska datorn Aurora A21 väntas vara där året efter.


FOTNOT:  Artikeln är ändrad. Summit har ännu ej meddelat sin Linpack-prestanda, utan angivelsen 200 petaflops är en preliminär skattning. Läs mer här (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus