JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Små sprickor tros kunna identifiera arvsmassa på minuter

Ytterst små sprickor eller luftgap i elektriskt ledande material kan lägga grunden till snabbare och billigare metoder för DNA-sekvensiering. Det visar Valentin Dubois, som just disputerat på KTH.

En framtida DNA-sekvenserare skulle i princip kunna bestå av en enkel USB-ansluten dockningsstation som inte är större än en smartmobil. Under tusen kronor skulle den kunna kosta.

– Vem som helst skulle kunna använda den utan någon särskild utbildning. Det skulle förhoppningsvis bli möjligt att bestämma en persons arvsmassa på några tiotals minuter, istället för som nu där det tar dagar, säger Valentin Dubois, som nyligen disputerade på KTH, i ett pressmeddelande.

Valentin Dubois har doktorerat på avdelningen för mikro- och nanosystemteknik på KTH. Där har han tillsammans med sina handledare tagit fram en metod som använder nanosprickor för att utveckla DNA-sekvenserare som är betydligt mindre, snabbare och billigare än dagens optiska versioner.

För mer än tio år sedan identifierades nanosprickor som möjlig mönstringsteknik för mikro- och nanoelektronik.

Tills nu har ingen enkelt lyckats styra bredden på sprickorna som bildas. Den aktuella tekniken gör däremot att det går att framställa sprickor som är precis så små som behövs och även miljoner av dem parallellt.

– Baserad på denna teknik har vi tagit fram en typ av elektrisk nanostruktur, kallad tunnelövergång, som kräver minsta tänkbara luftgap, i storleksordningen några enstaka nanometer. Dessutom kan måtten på ett luftgap som genereras genom sprickning styras med hjälp av konventionell mikromönsterteknik, säger Valentin Dubois i pressmeddelandet.

I avhandlingen ”Crack-junctions: Bridging the gap between nano electronics and giga manufacturing” beskriver Valentin Dubois hur nanosprickor i elektriskt ledande material kan användas och hur elektrodpar kan produceras med nanometerbreda luftgap.

Här kan du läsa avhandlingen (länk).

Närmast kommer Valentin Dubois att fortsätta sitt arbeta med DNA-sekvensering på Broad Institute i Boston, då han nyligen fick Wallenberg Post-doctoral Fellowship för att göra sin postdok där.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)