JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Medicinteknik

Rise får fortsätta certifiera medicintekniska produkter

Nästa år ändras kraven på de anmälda organ som certifierar medicintekniska produkter. Regeringen föreslår därför att forskningsinstitutet Rise får 15 miljoner kronor för att kunna ta steget.

Siemens DT-värsting i Linköping


Linköpings universitet är först i världen med att installera en helt ny typ av datortomograf i klinisk miljö. Den har väsentligt högre upplösning än alternativen, då den mäter energin i varje enskild foton.

Sensorer i skosulan ger bättre hälsa

Med hjälp av en inläggssula med sensorer kan forskare vid Mälardalens högskola (MDH) mäta buren vikt under gång. Det gör det möjligt att övervaka tunga arbetsförhållanden, något som på sikt kan minska lidandet hos användaren och kostnader för sjukvården.

AI och trådlöst i sensorkrets för wearables

Allt som behövs för att bygga en intelligent, bärbar, trådlös sensorprodukt för medicin och hälsa finns samlat i en krets från Ensilica.

Smittfritt gränssnitt – svensk optisk pek i luften 

Kontaktfri pekteknik var god hygien redan innan corona. Nu svämmar inkorgen över hos svenska Neonode.

AI ska ge bättre coronavård

Forskare på KTH arbetar med att utveckla AI-mjukvara och algoritmer som kan känna igen olika lungdiagnoser. I ett samarbete med Karolinska universitetssjukhuset ska forskare utveckla avancerad bildanalys som kan utvärdera röntgenbilder och i framtiden förhoppningsvis rädda coronapatienter.

Drönare redo för 112-larm


Göteborgsföretaget Everdrone har utvecklat ett sätt att stabilt navigera drönare utan hjälp av GPS. I sommar inleder företaget ett samarbete med SOS Alarm och Hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet. Därmed ska en drönare kunna skickas ut till den plats där ett plötsligt hjärtstopp just inträffat.

Svensk AI hittar hjärtfel där hjärtspecialist saknas

Svenska AI-forskare har i samarbete med hjärtspecialister i Brasilien tagit fram en AI som automatiskt diagnostiserar hjärtflimmer och fem andra vanliga avvikelser i ett EKG. Diagnosen är lika säker som hjärtspecialistens. Studien har publicerats i Nature Communications.

Såddpengar till strokelarm

Lundaföretaget Uman Sense och Region Skåne har fått två miljoner kronor för en klinisk prövning av Stroke Alarm, som är ett handledsband som kan upptäcka en stroke.

Corona: Spåra sängar och kollegor i sjukhuskorridorerna

Tagga upp sjukhusets resurser – allt från sängar till kollegor – och lokalisera dem på metern när i realtid. Lösningen erbjuds av svenska IoT-konsulten Induo.

Allt du behöver för att bygga en ventilator

Medtechjätten Medtronic släpper nu designunderlagen till Puritan Bennett 560 så att alla som vill börja tillverka ventilatorer snabbt ska komma igång.

Här finns komponenterna till ventilatorn

Tesla, Ford och GM är tre stora biltillverkare som vill hjälpa till i coronakrisen genom att börja tillverka ventilatorer. Halvledartillverkaren Texas Instruments erbjuder nu både provexemplar och konstruktionsstöd till svenska företag som vill utveckla ventilatorer.

Bosch släpper coronatest som bara tar 2,5 timmar

Istället för att behöva vänta i upp till två dagar får patienten besked på 2,5 timmar om den har en coronainfektion. I april börjar Tyskland använda ett nytt coronatest från tyska medtechföretaget Bosch Healthcare Solutions.

Asien sätter elektronisk fotboja på de i karantän

Om du är satt i karantän i Taiwan och beger dig för långt från ditt hem med mobilen i fickan letar polisen upp dig. Också i Hongkong, Singapore, Thailand och Vietnam används radiopositionering av olika slag för att övervaka människor satta i karantän.

Smittspårning över bluetooth

Singapore lanserar en app för smittspårning via bluetooth. Alla med appen spårar sina förbindelser med varandra under ett fönster på två veckor.

EKG-mätare får fyra miljoner

Startuppföretaget Medbeat Sweden, som utvecklar en liten och bärbar EKG-apparat, har tagit in 4,3 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att utveckla prototypen ytterligare.

Kraft med laser i siktet

Powerbox lanserar skräddarsydd strömförsörjning för lasrar inom medtek. Enheterna styrs digitalt och klarar höga energitoppar. Det senare är ett krav vid matning av medicinsk laserutrustning.

Han skapar framtidens artificiella radiologer

När du tar en medicinsk bild i framtiden kommer den omedelbart att analyseras av ett batteri AI-algoritmer. Det tror chalmersprofessorn Fredrik Kahl. Hans forskningsområde datorseende har fått en rejäl knuff framåt av AI-tekniken deep learning.

Kontron: Pi från datalabbet till sjukstugan

Kontron har lanserat ett Raspberry Pi-paket som uppfyller industriella krav. Detta initiativ lägger en hörnsten för kommersiell industriell användning av Raspberry Pi.

Advantech: Så implementerar du telerehabilitering

Det här är berättelsen om hur en telerehabiliteringstjänst fick förstärkning av en molntjänst och bevisade att det var fullt möjligt för en liten men beslutsam utvecklingsgrupp att bemästra komplexiteten i att utveckla ett IoT-projekt.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)