JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ska ge Skandinavien Lora

Nordic IoT Networks är ett nytt bolag med ambitionen att bygga ett Loranät som täcker Sverige, Norge och Danmark. Företaget har tagit in tre miljoner kronor i en första finansieringsrunda.

Det är Kungsbackaföretaget Talkpool som står bakom Nordic IoT Networks, Niot, tillsammans med en grupp investerare. Talkpool byggde hösten 2016 ett Loranät i Göteborg åt Tele2.

– Den nättäckning vi kan erbjuda i kombination med vår samarbetsinriktade affärsmodell kommer ge den nordiska IoT-marknaden extra fart, säger företagets styrelseordförande Mats Björs i ett pressmeddelande.

Niot startar med Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala, men ambitionen är att täcka Skandinavien. Förutom egna nät ska det ske genom samarbeten med andra aktörer som driver Loranät.

– Vi har många spännande projekt på gång - som vi snart kommer att annonsera och samtliga behöver ett Lora-nät, säger Stefan Lindgren på Talkpool i pressmeddelandet. 

I ett Lora-nät pratar alla noder direkt med basstationerna som i sin tur är kopplade mot en server. Ändnoderna kan dynamiskt variera datatakten från 0,25 till 11 kbit/s vilket påverkar räckvidden. Data är krypterat från sensor till slutanvändare, inte ens operatören ser kundens data.

Teoretiskt ska räckvidden bli över 15 km. Noderna kan i bästa fall klara sig i tio år utan att byta batteri.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)