JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 27 september 2020 VECKA 39

Sara Sjöstedt de Luna blir styrelseledamot i det påkostade forskningsprogrammet  Wasp. Hon är professor på Institutionen för matematik och matematisk statistik på Umeå universitet.

Hon blev tillfrågad och sedan formellt förordnad av rektor för Linköpings universitet efter samråd med Wallenbergstiftelsen och partneruniversiteten i Wasp.

– Det känns otroligt spännande att få vara med i styrelsen för ett sådant unikt forskningsprogram, säger Sara Sjöstedt de Luna.

På institutionen pågår idag forskning inom Wasp-relaterade områden som compressive sensing, bildbehandling, automatiserad kvalitetskontroll och matematiska metoder för att vidareutveckla djupa neuronnät. 

Wasp är Sveriges enskilt största forskningsprogram genom tiderna med en total budget över 3,5 miljarder kronor.  Programmet ska stärka svensk forskning inom autonoma system, programvara och artificiell intelligens. 

Det kommer att finansiera bland  annat upp till 60 nya forskargrupper och över 300 doktorander på lärosäten i Sverige. Inte ens hälften är på plats ännu och nya rekryteringar och utlysningar kommer att ske regelbundet. 

För Umeå universitets del har detta hittills betytt tre professorer, åtta postdoktorer och elva doktorander, inom områdena autonoma system, AI och matematik för AI. 

Fler rekryteringar, bland annat biträdande lektorat är på gång. 

– Eftersom satsningen pågår flera år till så finns det goda möjligheter att fler forskare kommer till Umeå, säger Sara Sjöstedt de Luna.

När det presenterades år 2015 stod Wasp för ”Wallenberg Autonomous Systems Program”. Men för ett år sedan fick det ett rejält tillskott öronmärkt för artificiell intelligens, och Wasp ska sedan dess utläsas som ”Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program”.


FOTO: Mattias Pettersson / Umeå universitet

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)