JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ROBOTIK: Hon ska få robotar att känna igen sig utomhus

Örebroforskaren Stephanie Lowry ska försöka ta reda på hur navigationsutrustning till robotar ska konstrueras för att fungera utomhus, där världen inte är sig lik från den ena dagen och stunden till nästa. 

Hon kommer att utrusta robotar med kameror, GPS och andra typer av sensorer och låta dem vistas utomhus i dagar, veckor och månader. 

Inomhusmiljö är ganska enkel och enligt Stephanie Lowry går det att med dagens teknik lära robotar att hantera de förändringar som sker över tiden.
Men samma teknik fungerar inte utomhus där dag blir natt, sol blir regn och höst blir vår. 

– Det kan handla om snö på vintern och att de glödande ljuskloten i mörkret är gatlyktor. Om roboten lär sig tolka dessa förändringar kan den urskilja vad som förmodligen förändras i en miljö och vad som förmodligen förblir oförändrat, säger Stephanie Lowry.

Hon får 3,9 miljoner från Vetenskapsrådet för projektet.

– Målet är att hjälpa robotar att uppfatta sin omgivning. De ska också kunna jämföra denna bild med minnet av hur andra platser ser ut, allt för att kunna fatta beslut om var de befinner sig, säger Stephanie Lowry

Roboten ska också kunna räkna ut hur en plats kommer att se ut vid ett senare tillfälle och skilja mellan relevant och betydelselös information. På så sätt skapar den en mer korrekt uppfattning om var den befinner sig och kan agera därefter.


BILD: Jasenka Dobric

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)