JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bannlysning hotar Huaweis växelriktare

Växelriktare kan fjärradministreras och därför föreslår en grupp amerikanska kongressledamöter ett importförbud för växelriktare från Huawei, med hänvisning till säkerhetsskäl.

Utrustning från kinesiska Huawei skulle kunna användas av kinesiska staten för att infiltrera system där den används. Det är i alla fall ett argument som använts för att bannlysa bland annat mobilsystem och mobiltelefoner från att säljas i USA. Nu kommer snart även växelriktare för solcellsanläggningar att möta samma öde, om förslaget går igenom,

Ledamöterna överlämnas till Trumps administration. Den har idag ”bara” en strafftull på kineiska växelriktare.

Huawei var med en dryg fjärdedel av den globala marknaden år 2017 för tredje året i rad den största leverantören av växeriktare för solceller. Likaledes kinesiska Sungrow hade andraplatsen med en sjättedel och tyska SMA hade tredjeplatsen med en elftedel.

Att växelriktare ska kunna fjärrstyras är lag i den stora solcellmarknaden Tyskland.  Energiförsörjning är ett samhällskritisk system. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)