JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 25 januari 2020 VECKA 04

Det kan låta bakvänt, men svensk solenergi kan spara skogar i Kenya. Det är Absolicons – som utvecklat solfångare som producerar el och värme – som fått stor uppmärksamhet i landet. Företagets teknik kan spara två miljoner ton eucalyptusved per år, bara för landets teindustri.

Absolicon utvecklar solfångare som producerar el och värme. Företaget har produktionslinor i både Sverige och Kina, och levererar skräddarsydda solenergisystem anpassade för större byggnader, industrier och verksamheter med stora energibehov året om.

I Kenya har den svenska tekniken fått stor uppmärksamhet – så pass att den rönt ett inslag i kenyanska tv som rapporterar om företagets satsning inom teindustrin i landet.

Teindustrin i Kenya exporterar varje år mer än 400 000 ton te. Hela 90 procent av energin som behövas för att producera te kommer från eucalyptusved. Närmare två miljoner ton ved eldas varje år i Kenya bara inom teindustrin och ett stort problem är att eucalyptusplantagerna torkar ut marken och hindrar andra grödor från att växa.

Nu har tetillverkare fått upp ögonen för den svenska tekniken och börjat utvärdera hur den kan nyttjas för att spara pengar och ved framöver. Likaså har Absolicon bjudits in av Kenya Association of Manufacturers att introducera tekniken för industrier i andra branscher som mejerier, textilindustrier och fiskenäringen.

Här kan du se tv-inslaget i kenyansk tv (länk).

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)