JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel skeppar första FPGA:an

I början av april lanserade Intel den första FPGA:an som utvecklats i egen regi. Nu har de första exemplaren av Agilex, som tillverkas i företagets 10 nm-process, levererats till kunder.

Det har gått lite drygt tre år sedan Intel köpte Altera och Agilex är den första FPGA-familjen som utvecklats från grunden i processorjättens regi. Den programmerbara logiken i andra generationens Hypeflexarkitektur är dock bara ett av byggblocken i systemkretsen.

Det finns också DSP-block, minne, analoga block, kommunikationsbussar och allt möjligt annat. Det handlar dock inte om en monolit, Agilex byggs ihop av okapslade chip med hjälp av Intels egenutvecklade 3D-byggsätt baserat på Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB).

Familjen är designad för att passa ihop med Intels serverprocessor Xeon. Bland annat kommer Agilex med Compute Express Link som gör det möjligt att låta FPGA:an och processorn dela minne .

Agilex kommer att finnas i ett antal olika varianter som passar för allt från nätverksnoder med snabb respons via virtualiserade nätverksprodukter, exempelvis för 5G, till acceleration av olika arbetsuppgifter i datacenter.

Intel listar fyra kunder som nu fått kretsar. Det är Colorado Engineering, Mantaro Networks, Microsoft och Silicom.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)