JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgsbaserade Smoltek – känt för att kontrollerat kunna växa kolnanorör – har utvecklat en metod för att skapa mycket små kondensatorer med hög prestanda. De kan exempelvis tillverkas på passiva eller aktiva interposers av kisel eller glas, men också integreras direkt i CMOS-kretsar. Interposerkonceptet har just beviljats USA-patent – det är företagets 54:e patent.

Under de senaste åren har Smoltek utvecklat ett koncept – kallat CNF-MIM – för kondensatorer där CNF står för Carbon Nano Fiber och MIM är kort för Metall Isolation Metall. Det sistnämnda är en metod för att bygga mycket tunna kondensatorer, exempelvis på ytan av ett chip, en interposer eller ett substrat.

Exempel på CNF-MIM för interposer.

Interposer är en avancerad kapslingsarkitektur för halvledare, ofta används den för processorer och FPGA:er. Nu har Smoltek fått patent på CNF-MIM för interposer – patentet gäller USA och är det första beviljade med syfte att skydda den nya kondensatortekniken.

– Det nya patentet har kommit i perfekt tid med avseende på branschens behov av nya lösningar för avancerade kretsarkitekturer, säger Shafiq Kabir, grundare av Smoltek, i ett pressmeddelande.

Företagets arbete med att utveckla de beskrivna kondensatorerna – som är baserade på kolnanofibrer – har tagit stora kliv under det senaste året.

I september förra året presenterade företaget kondensatorprototyper med en kapacitansdensitet på 200nF per kvadratmillimeter, vilket då var 2,5 gånger bättre än tidigare. I maj i år nådde företaget en kapacitansdensitet på 350 nF/mm2 och så sent som i september i år var den uppe i 650 nF/mm2.

Kapacitansdensitet är ett mått på hur många elektroner som kan lagras per ytenhet. Ett högre värde betyder i princip att en kondensator kan göras mindre, men ändå behålla önskad prestanda. En stor fördel är också att kondensatorerna kan göras i alla tänkbara former. På så sätt går det att utnyttja de ytor som finns tillgängliga fullt ut.

Smolteks mål är att på sikt att licensiera tekniken till företag inom halvledarindustrin.

Smoltek, grundat 2005, är en avknoppning från Chalmers halvledarlabb MC2 – där företaget fortfarande bedriver forskning och utveckling. Numera är företagets aktie listad på Spotlight Stockmarket.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus