JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wallenbergs AI förlängs med tre år

Wasp – Sveriges största forskningsprogram någonsin – får ytterligare anslag på nästan 1,3 miljarder kronor och växer från tio till tretton år. 

Namnet på programmet är självförklarande: Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program. 

Programmet pågår därmed till år 2029 efter att ha initierats år 2014. Den totala budgeten kommer upp i 5,5 miljarder kronor.  KAW (Knut och Alice Wallenbergs stiftelse) står för 4,2 miljarder kronor och övrig finansiering kommer i huvudsak, liksom tidigare, från de fem partneruniversiteten och industrin.

Beskedet kommer samtidigt som en ny mandatperiod för Wasps styrelse inleds. Ericssons tidigare forskningschef Sara Mazur har tagit över som ordförande och Anders Ynnerman blir programdirektör den 1 juli 2020.  Han är professor i visualisering på Linköpings universitet.

Programmet kommer att fortsätta rekrytera forskare till Sverige.  

Anders Ynnerman

– Hittills har vi lyckats attrahera 15 professorer och 12 biträdande lektorer och fler är på ingång. Intresset för att komma till Sverige och forska är stort, säger Anders Ynnerman.

Två av de professorer som kommit hit och startat nya forskargrupper är Benoit Baudry och Martin Monperrus, båda vid KTH. Deras forskning handlar om hur man kan göra mjukvara stabilare, självhanterande och självläkande. Benoit Baudry tittar på hur program automatiskt ska anpassa sig till den specifika miljö de installeras i.  Martin Monperrus fokuserar på självrättande program.  

För adressera frågan om hur de autonoma systemens intåg påverkar samhälle och människor har Virginia Dignum rekryterats som vetenskaplig ledare för det parallella forskningsprogrammet WASP-HS (humaniora och samhälle). Hon är professor i social och etisk AI vid Umeå universitet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)