JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnovas batterisatsning invigs i morgon

Nya typer av lätta, billiga, miljövänliga och säkra batterier med ultrahög energilagringsförmåga – det är målet för det Vinnovafinansierade kompetenscentrumet ”Batteries Sweden” som invigs i morgon i Uppsala.

Centret ska stötta spetsforskning i samarbete med företag.

Daniel Brandell

– Tanken är att centret ska finnas under en lång tid. Vinnova kan bevilja stöd för tio år, berättar Daniel Brandell, professor vid institutionen för kemi och föreståndare för centret tillsammans med professorkollegan Kristina Edström.

Chalmers, KTH och forskningsinstitutet Rise är en del av verksamheten, tillsammans med ett 15-tal företag, däribland ABB, Volvo, Scania och Northvolt. 

Företagen täcker hela värdekedjan kring batterier, från batteriets födsel i råmaterial, celltillverkning, fordonstillämpningar och kraftelektronik, fram till batteriets död och återvinning. Plus modellering och mjukvaruutveckling.

Arbete ska bedrivas i projekt som grupperas kring olika teman. Det handlar om nya material och koncept för batterier, smarta batterier samt modellering och karaktärisering.

En tredjedel av pengarna kommer från Vinnova, en tredjedel från lärosätena och en tredjedel från företagen. 

– Den forskning vi bedriver och de material vi tar framkan komma att finna sin väg till konkreta produkter, vilket vi som forskare tycker är väldigt stimulerande.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)