JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29

Schwarzheide i östra Tyskland blir kemijätten BASF:s andra sajt i en satsning värd fyra miljarder kronor för att tillgodose företagets behov i Europa av material till batterier motsvarande 400 000 helelektriska bilar per år.

Den första sajten byggs i Harjavalta i Finland. Där produceras material som sedan transporteras och bearbetas i Schwarzheide till aktivt katodmaterial. Båda sajterna ska vara färdigutbyggda år 2022.
Därmed konstaterar sig BASF vara klar med investeringar i lokal produktion av katodmaterial inte bara i Europa utan även i Asien och USA. BASF säger sig ha säkrat hela kedjan från metaller som nickel och kobolt fram till färdigt katodmaterial.

Schwarzheide ligger cirka 120 km söder om Berlin, i samma förbundsland, Brandenburg, där amerikanska Tesla bygger en bil- och batterifabrik.

Enligt BASF har dess europeiska katodproduktion ett ”mycket lågt” CO2-avtryck. Den finska sajten ska drivas av biomassa, vattenkraft och vindkraft. Den tyska sajten drivs initialt av ett kraftvärmeverk som sedan kommer att kompletteras med förnybar energi.

Företaget har tidigare uppgett att det skulle investera cirka fyra miljarder kronor i de två anläggningarna. BASF kan dessutom få stöd för investeringen från EU som vill se en europeisk värdekedja för batteriproduktion i Europa.

BASF väntar sig att den globala marknaden för batterikatodmaterial är värd mellan 250 och 300 miljarder kronor år 2025. Bland konkurrenterna finns Umicore, Johnson Matthey, Beijing Easpring och Ningbo Shanshan.

I Harjavalta producerar BASF sedan 2018 batterimaterial i mindre skala sedan i samarbete med ryska Nornickel som raffinerar nickel och kobolt strax intill.

 

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)