JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stockholm får nationell AI-nod

För ett år sedan invigdes ”AI Innovation of Sweden” – Sveriges nya nationella centrum för tillämpad forskning inom artificiell intelligens. Platsen var Lindholmen Science Park i Göteborg. Nu etablerar ”AI innovation of Sweden” även en nod i Stockholm.

”AI Innovation of Sweden” delfinansieras av Vinnova. Nu har myndigheten beslutat att göra en långsiktigt satsning på AI-centrumet genom att lägga 100 miljoner kronor under perioden 2020-2024. Pengarna ska bland annat användas för att dra igång ytterligare verksamhet, utöver den i Göteborg.

Det första steget är en AI-nod i Stockholm. Likaså har Vinnova även beslutat om finansiering av nya noder i Sydsverige och Örebro.

– AI Innovation of Sweden har en avgörande roll för att kraftsamla hela Sverige och driva på arbetet med AI-baserad innovation som löser samhällsutmaningar och bidrar till svensk konkurrenskraft säger Darja Isaksson, gd för Vinnova, i ett pressmeddelande och adderar:

– Satsningen ska accelerera utvecklingen inom områden där vi kan vara internationellt ledande.

Förhoppningen är att Stockholmsnoden ska hjälpa ”AI Innovation of Sweden” att dra nytta av Stockholms ekosystem av start-ups, stora företag, myndigheter och utbildningsinstitutioner. Tanken är att starta nya projekt av nationellt intresse och att accelerera tillämpningen av AI i Sverige. Noden ska även bidra till att attrahera internationella talanger till Sverige och Stockholm.

Petra Dalunde blir så kallad Node-manager. Hon kommer närmast från rollen som COO på Urban ICT Arena i Kista Science City.

Förutom de ovan nämnda AI-noderna pågår just nu förstudier med sikte på att öppna noder i norra Sverige och Linköping.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)