JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bli bättre på tillförlitlighet

Hur vet du att dina kretskort fungerar om 18 år? Hur verifierar du de egna processerna och produkterna? I ett kommande projekt finansierat av Smartare Elektroniksystem, men utfört på forskningsinstitutet Rise i Göteborg, kan du få svar på frågorna.

Allt mer elektronik används i tuffa miljöer vilket innebär en ökad risk för tillförlitlighetsproblem i hårdvaran. Samtidigt ökar kraven på högre tillförlitlighet. Till exempel började OEM-företag inom fordonsindustrin under 2018 att ställa krav på att halvledarkomponenter ska hålla under 18 år. Övergången till självkörande bilar innebär dessutom kraftigt utökad förväntad driftstid.

Ett tidigare utfört projekt inom Smartare Elektroniksystem visade att blyfri lödning medför ökad risk för tidiga fel men också att det med rätt val av metalliseringar på lödytor och sammansättning av lodet kan minska risken för tidiga fel. Projektet visade också att det sätt som de flesta skyddslackar kretskort på idag ger ett dåligt miljöskydd, men även problem med att vissa lacker kan minska livslängden hos lödfogar till BGA- och QFN-komponenter med upp till 90 procent.

Idag marknadsförs nya typer av lod som kallas ”high relibility solders” mot främst fordonsindustrin. Ett exempel på ett sådant lod är Innolot som uppges ge mycket bättre tillförlitlighet av lödfogar samt kunna användas vid driftstemperaturer upp till 150-175 °C. Det finns dock nästan inga undersökningar som stöder dessa påståenden samtidigt som det börjar komma rapporter om att det kan orsaka andra tillförlitlighetsproblem som till exempel sprickor i keramiska komponenter.

Ett annan viktig faktor för hög tillförlitlighet är tillräcklig hög renhet på kretskort. I IPCs standard J-STD-001G har man skärpt kravet på hur man ska verifiera tillräcklig hög renhet och har nu krav på ”objective evidence” på tillräcklig renhet genom någon form av temperatur-fukt-bias-test (typ SIR-test). Det kommer troligen att leda till krav på tillverkare av elektronikhårdvara att de verifierar tillräcklig renhet enligt denna standard.

För att hjälpa svensk elektronikindustri att möta de ökade kraven på tillförlitlighet kommer ett nytt projekt att genomföras inom Smartare Elektroniksystem med fokus på hur man ska säkerställa hög tillförlitlighet av kretskort med höga tillförlitlighetskrav under lång livslängd. Mer information finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)