JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolts återvinning får klimatstöd

159 statliga miljoner skickas till svenska batterijätten Northvolt för användning i dess återvinningsprogram.

År 2030 hoppas Northvolt att hälften av råvarorna till dess batterier hämtas från förbrukade batterier. Det är en ambition som Naturvårdsverket tycker sig kunna ge tummen upp för, och ger bidrag till Northvolt ur den kassa som är märkt ”Klimatklivet”.

Klimatklivetpengar ska gå till ”regionala och lokala åtgärder som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser”.

Northvolt ska ha en återvinningsanläggning i drift i Skellefteå – vid batterifabriken – redan år 2022. Vid det laget finns inga Northvoltbatterier att återvinna eftersom företagets tillverkning just då har startat och batterierna kommer att ha en livslängd på många år. 

En pilotlina för test kommer att börja att byggas redan i år i Västerås, där också Northvolts provproduktion sker.  Det som Northvolt återvinner är bland annat kobolt, nickel och litium.

Tekniken för återvinningen är den som tidigare omtalats, som utvecklas i samarbete med Chalmers.

Så sent som i december beviljades Northvolt ett stöd på drygt 60 miljoner kronor från EU-iniativet EIT Innoenergy för att utveckla metoder att återvinna material ur framtida litiumjonbattericeller (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)