JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39

Fem företag – LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen – får 207 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten. Pengarna ska gå till att utveckla och demonstrera koldioxidfri, digitaliserad och autonom gruvbrytning. Den totala kostnaden för projektet beräknas till 1,1 miljarder kronor.

Målet för den fem industriföretagen är att sätta en ny standard för hållbar gruvdrift. Det kräver ett ekosystem där parterna kopplar ihop digitala system och fysiska verksamheter.

Inom projektet – kallat Testbädd för integrerat, effektivt och koldioxidfritt gruvbrytningssystem – ska företagen bygga en testanläggning där ny teknik utvecklas och testas i verklig gruvmiljö, men också i en virtuell testgruva. Testbädden anläggs i LKAB:s underjordsgruva i Kiruna.

Tanken är att först demonstrera och testa systemlösningarna virtuellt, innan de börjar användas i LKAB:s testgruva. Den virtuella testgruvan gör det möjligt att simulera dataflöden och scenarios som inte går att testa i gruvan.

— I projektet driver vi bland annat utvecklingen mot en eliminering av dieseldrivna gruvmaskiner och därmed en koldioxidfri gruvbrytning. Vi ska också ta fram och utvärdera lednings- och integrationssystem som samlar in data som sedan kopplas samman i ett effektivt ekosystem, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, i ett pressmeddelande.

Projektets totalkostnad beräknas till 1,1 miljarder kronor. Energimyndigheten bidar med 207 miljoner kronor, medan LKAB, ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen står för resten.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)