JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Om ett år ska Finland ha sin första kvantdator klar. Enligt forskningsinstitutet VTT står kvantdatorer inför sitt kommersiella genombrott och det är viktigt att Finland och EU bygger kompetens inom området.

Minst fem kvantbitar ska Finlands första kvantdator ha. Den byggs av forskningsinstitutet VTT, som hävdar att kvantdatortekniken nu står inför sitt kommersiella genombrott.

– Redan över de nästkommande åren kommer nya nationellt signifikanta möjligheter att öppnas både kommersiellt och för forskning, skriver institutet i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Framsteg inom kvanttekniken, i synnerhet det tekniska språng som kvantdatorer innebär, det så kallade kvantsprånget, kommer att möjliggöra aldrig tidigare skådad beräkningskraft och öppna möjligheter att lösa problem som är oöverstigliga för dagens superdatorer, 

VTT:s pressmeddelande kopplar samman initiativet med coronapandemin. 

Antti Vasara

– För att skydda den ekonomiska återhämtningen och framtida konkurrenskraft är det nu viktigare än någonsin att investerar i innovation och framtidsteknik som kan skapa efterfrågan på finska företags produkter och tjänster, säger VTT:s vd Antti Vasara.

Kvantdatorer kommer enligt VTT bland annat att göra det möjligt att modellera virus och mediciner och att designa nya materiel.

VTT:s kvantdatorprojekt kommer att pågå under flera år och får en uppskattad kostnad på mellan 20 och 25 miljoner. Efter den första fasen på ett år ska en fembitars kvantdator står klar.

Slutmålet är att skapa ett världsledande ekosystem i Finland för utveckling och tillämpning av kvantteknik. VTT hoppas på partnerskap med finska företag.

VTT har existerande kompetens inom bland annat supraledande kretsar och kryoteknik. I Otaniemi driver VTT ett kvantteknikabb kallat Micronova tillsammans med Aaltouniversitetet. Där finns bland annat renrum med utrustning för att tillverka kvanttekniska komponenter och produkter.


BIlden ovan: Mironova, fotograf: Aino Huovio

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)