JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ett hybridkraftverk som kombinerar 690 MW solkraft med ett batterilager på 380 MW och 1400 MWh – det ska stå klart i Nevada om två år. 

Projektet kallas Gemini Solar Project och har planerats av Arevia Power sedan 2018. I måndags avverkades det sista myndighetshindret när Gemini godkändes av USA:s regering. 

Kraftverket byggs av Arevia Power fem mil nordöst om Las Vegas till en kostnad av omkring en miljard dollar.

Anläggningen är gigantisk, utspriddd över 29 kvadratkilometer. Det gula området på kartan intill mäter nästan 10 km från nord till syd.

Det väntas tas i drift nästa år och vara fullt utbyggt  år 2022. Energin köps av elbolaget NV Energy som räknar med att det ska kunna försörja 260 000 hushåll under 25 år. 

När USA:s inrikesminister godkände projektet betecknade han det som en del av återhämtningspolitiken efter de skador som coronapandemin orsakat.

– Vår ekonomiska återhämtning är beroende av att Amerika sätts i arbete, vilket är något som detta projekt levererar på, sade inrikesminister David Bernhardt.

Projektet kommer att skapa mellan 500 och 700 arbetstillfällen för byggnadsarbetare – tidvis upp till 900 – och ytterligare 1100 för andra yrkeskategorier.

USA:s nuvarande regering omtalar sällan förnybar energi i positiva sammanhang och har haft en tendens att underlätta miljötillstånd för fossil energi och försvåra miljötillstånd för förnybar energi.

Men i och med det slutgiltiga myndighetstillståndet kan Arevia Power nu konstatera att den här typen av  projekt är möjliga att driva igenom, vilket bådar gott för fler projekt av samma slag som Arevia Power har under utveckling. Geminiprojektet kommer nu att användas som en mall för dem.

Investeringspengarna kommer från Quinbrook Infrastructure Partners, som även finansierar ytterligare kommande solkraftverk från Arevia Power.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)