JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Ett distribuerat batterilager med en sammanlagd effekt på 770 MW och en kapacitet på 3 GWh – det upphandlas av ett kaliforniskt elbolag. Det är mer batterilager än vad som totalt upphandlades i fjol i USA.

Southern California Edison (SCE) ska bland annat använda batterilagret för att ersätta åldrande gaskraftverk används för att stabilisera elnätet. Gaskraftverken står vid kusten och använder kylvatten från havet med förödande konsekvenser för lokala vattenlevande organismer och deras habitat.

Batterikapaciteten kommer att levereras från sju aktörer med effekter som spänner mellan 50 MW och 230 MW. Alla sju ska vara i drift redan nästa år. Kontrakten skrivs på 10 eller 20 år. 

Merparten är batterier vid solkraftverk vilket betyder att deras infrastruktur för anslutning redan huvudsakligen finns på plats. Det största bidraget på 230 MW kommer från Nextera Energy som totalt tänker investera en dryg miljard dollar i batterilager nästa år.

Kaliforniska Pacific Gas & Electric har gjort en motsvarande upphandling på 567 MW och 2,270 MWh. Också dessa  går i drift nästa år.

Marknaden för batterilager växer som en hockeyklubba, säger en av marknadens aktörer, med samma metafor som forskarna använder om den ökande andelen koldioxid i atmosfären. Kalifornien tror att batterilager kommer att spela en viktig roll för att nå delstatens nollutsläppsmål för elektricitet år 2045.

Sveriges största batteri byggs i Uppsala av Vattenfall. Det blir på 20 MW och ska tas i drift i höst.

Källa: Utility Dive 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)