JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare visar bättre NiMH-återvinning

Ett forskarlag vid Stockholms universitet har utvärderat en ny metod att återvinna nickelmetallhydridbatterier. Den är enklare och resultatet blir bättre än existerande metoder.

Tvätta uttjänt elektrodmaterial mekaniskt. Separera det korroderade från det återanvändbara materialet. Så lyder i korthet Dag Noréus recept på hur material i gamla NiMH-batterier kan användas i nya NiMH-batterier.

Han  är professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet. 

Med den nya metoden går det att hoppa över den del av arbetet med att aktivera materialet i NiMH-batterier.

Dag
Noréus

– Det nya med den här studien är att materialet får bättre egenskaper när det används i nya batterier efter att ha passerat den förenklade återvinningsprocessen. Det handlar alltså inte om ett nytt batteri utan om en signifikant förbättring av användbarheten av laddningsbara hydridbatterier. 

Metoden är användbar för alla typer av NiMH-batterier. 

Deras aktivering vid tillverkning kräver tid och investeringar i utrustning. Mycket av detta kan nu sparas genom att redan aktiverat material kan användas. Återvinningen blir också enklare, då en kostsam omsmältning och reduktion som ingår i den konventionella återvinningen av batterier undviks. 

– Mer än 95 procent är användbart och med det kan flera steg sparas i tillverkningen av nya batterier som får bättre prestanda. 

Aktivering av battericeller består bland annat i att de genomgår ett antal schemalagda försiktiga upp- och urladdningar.

Studien gjordes tillsammans med batteritillverkaren Nilar.

Artikeln ”Upcycling of Spent NiMH Battery Material – Reconditioned Battery Alloys Show Faster Activation and Reaction Kinetics than Pristine Alloys” är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Molecules (länk).

Källa: Stockholms universitet
Foto: Paninastock/Mostphotos
Foto: Niklas Björling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)