JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiska gigafabriken får solfarm

30 meter hög, 500 meter bred och 1 kilometer lång – det blir den batterifabrik som svensken Lars Carlström bygger i Storbritannien. Den får ett eget solkraftverk.

I juninumret av Elektroniktidningen intervjuar vi Lars Carlström – mannen som svarade på britternas bön om en gigafabrik. 

Prenumerera kostnadsfritt!

Storbritanniens första gigafabrik för elbilsbattericeller ska stå klar år 2023 och nu är byggaren Britishvolt och dess svenske vd Lars Carlström på vippen att bestämma var den gigantiska anläggningen ska placeras – jo, den fysiska storleken var faktiskt en av de stora utmaningarna.

Den ursprungliga listan på 42 möjliga adresser för fabriken har kokats ner till två slutkandidater: St Athan och Coventry.

St Athan, Wales, är den starkaste kandidaten. Där finns en  industripark med namnet Bro Tathan där bland annat Aston Martin bygger sina elbilar. Där kommer Britishvolt att lägga beslag på drygt 80 hektar.

Batterifabriken får en kapacitet på 10 GWh i första steget och senare 30 GWh. Den kommer att ge 3500–4000 arbetstillfällen. 

Intill fabriken planeras en solcelsanläggning. Kapaciteten anges inte. Ambitionen är att fabriken ska vara nära koldioxidneutral.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)