JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Den amerikanska materialtillverkaren II-VI köper Kistaföretaget Ascatron, som utvecklar epitaxistrukturer för komponenter i kiselkarbid liksom egna kretsar. På pappret passar företagen som hand i handske.

För ett år sedan köpte II-VI optoföretaget Finisar. Därmed blev företaget i ett slag dubbet så stort – idag har det 22 000 anställda världen över.

II-VI är specialiserat på material, men gör även komponenter i mer komplexa material. Inom kiselkarbid är företaget känt som leverantör av skivor.

Christian Vieider

– II-VI var tidigt med SiC-substrat i 6 tum med hög kvalitet. En av de första vid sidan av Cree, säger Christian Vieider, vd på Ascatron

Det är så Ascatron kom i kontakt med II-VI; som leverantör av SiC-skivor. Däremot har det amerikanska företaget inte tidigare haft epitaxi för SiC-komponenter, vilket Ascatron är specialiserat på.

– Detta känns jättebra. Vi är forskningsinriktade mot materialkompetens och de förstår utmaningarna med kiselkarbid. Likaså är det ett visionärt företag, med tydligt fokus på prestanda.

Köpet inkluderar hela det svenska bolaget – teknik, patent och personal.

Ascatron har letat efter en långsiktig ägare eller investerare under en längre tid. Strax innan Corona bröt ut var företaget när att skriva på ett avtal med en industriell part, men det avbröts med pandemins framfart.

– För att kunna närma oss fordonsindustrin behöver vi en stark partner, förklarar Christian Vieider.

Allt har gått mycket fort, kommenterar Christian Vieider, så någon långsiktig plan har ännu inte spikats, men förhoppningarna är stora.

– Kortsiktigt blir det inga förändringar för oss här i Kista, men vi hoppas på att verksamheten kommer att accelerera på lite sikt, säger han.

Ingen köpeskilling uppges.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)