JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vattenfall testar mikronät på skärgårdsö

Arholma i Stockholms norra skärgård ska få ett lokalt elnät som kan försörja ön med lokalproducerad förnybar el. Projektet är det första i sitt slag och ska göra ön självförsörjande på el under en kortare tid.

Vattenfall Eldistribution står bakom testet av ett mikronät på Arholma – en ö i Stockholms skärgård med cirka 250 boende.

Till öns mikronät ska två separata batterilager och solpaneler anslutas. Det ger ett småskaligt elnät som med smart styrning ska förstärka elförsörjningen på ön.

Mikronätet kan antingen vara kopplat till elnätet på fastlandet eller frånkopplat som ett eget lokalt energisystem. Vid ett eventuellt elavbrott på fastlandet övergår elnätet på ön i så kallad ö-drift, och ön blir självförsörjande på el i upp till ett par timmar.

– Vi vill lära oss hur mikronät samverkar med ”det stora elnätet” och utvärdera om ett mikronät kan användas i större utsträckning för att möta kapacitetsbehoven i elnäten och säkra den lokala elförsörjningen, säger Petra Josefsson, projektledare, Vattenfall Eldistribution, i ett pressmeddelande.

Under kommande höst ska batterilager och solpaneler installeras på Arholma. Mikronätet förväntas vara i drift kring årsskiftet 2021-2022. Pilotprojektet ska sedan studeras under som mest fem år.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)