JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Låt industrin rädda klimatet

En stor del av de eldrivna systemen som industrin använder är ineffektiva. Genom att ersätta dem med modern effektiv utrustning kan den globala elförbrukningen minska med upp till 10 procent, hävdar ABB i en färsk rapport. Samtidigt uppmanar företaget myndigheter och industri att driva på förändringen.

Elmotorer och frekvensomriktare används överallt. De finns i allt från pumpar, fläktar, kompressorer för elektriska apparater till värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem i byggnader och elektriska drivsystem för fordon.

ABB menar att runt 300 miljoner av de eldrivna system som används i industrin drar mer ström än nödvändigt.

Oberoende forskning uppskattar dessutom att om dessa system ersätts av modern, optimerad utrustning så kan den globala elförbrukningen minska med upp till 10 procent – det skulle motsvara över 40 procent av den minskning i växthusgaser som behövs för att klara klimatmålen som satts upp för 2040 i Parisavtalet.

– Energieffektiviteten i industrin har mer än någon annan utmaning den enskilt största förutsättningen att klara av att bekämpa miljöförändringarna. Detta utgör i grunden världens osynliga klimatlösning, säger Morten Wierod, chef för ABB:s affärsområde Motion, i ett pressmeddelande.

Redan har betydande steg vidtagits för att stödja införandet av elfordon och förnybara energikällor. Nu menar ABB att det är dags att göra samma sak för en industriell teknik, som dessutom levererar ännu större fördelar för miljön.

– 45 procent av världens elektricitet används till att driva elmotorer i byggnader och industritillämpningar och de investeringar som görs för att uppgradera dem kommer att generera mycket stora effektivitetsfördelar, konstaterar Morten Wierod.

Regulatoriska policyer hör till de huvudsakliga drivkrafterna för industriinvesteringar i energieffektivitet runt om i världen. EU implementerar en uppdaterad version av sin förordning om ekodesign i år – vilket innebär nya strikta krav på elektriska motorer – och många länder och intressenter behöver börja agera, menar ABB. Det gäller allt från offentliga beslutsfattare, tillsynsmyndigheter, företag, städer, länder till investerare.

Idag släpper ABB en rapport som visar på hur en ökad användning av energieffektiva motorerna och frekvensomriktare kan motverka klimatförändringarna. Här kan du ladda ner rapporten ”Achieving the Paris Agreement: The Vital Role of High-Efficiency Motors and Drives in Reducing Energy Consumption” (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)