JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nätansluten solel över 1 GW

Ny statistik från Energimyndigheten visar att den installerade effekten för nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige har passerat en gigawatt. Det är resultatet efter en installationsboom under förra året. Numera har faktiskt alla svenska kommuner minst en egen nätansluten solcellsanläggning.

Källa: Energimyndigheten "Nätanslutna solcellsanläggningar".

Energimyndigheten har publicerat ny officiell statistik över nätanslutna solcellsanläggningar för 2020.

Under året installerades nästan 22 000 nätanslutna solcellsanläggningar, vilka ger ytterligare cirka 400 MW. Därmed har den totala installerade effekten nu passerat 1 GW-strecket.

För att åskådliggöra hur mycket 1GW är skriver Energimyndigheten: Den installerade effekten på 1 GW producerar lika mycket el per år som en kommun av Lunds storlek använder årligen, eller tillräckligt mycket el för varje hushåll i Sverige att tvätta en tvätt i 60 grader, varannan dag under ett år.

Göteborg är den kommun i Sverige som idag har störst installerad effekt med 39,8 MW. Kommunen installerade också mest under förra året, hela 17,2 MW. Strängnäs är däremot den kommun som ökade mest relativt 2019 – där var ökningen 14,5 MW eller 344 procent.

Källa: Energimyndigheten "Nätanslutna solcellsanläggningar", SCB för statistik om befolkningstäthet.

Nytt i årets statistik är siffror för installerad effekt per capita och per kvadratkilometer, både på nationell och på regional nivå. Dessa siffror har tagits fram för att kunna jämföra utbyggnaden i olika regioner.

Här kan du hitta en uppsjö statistik kring detta hos Energimyndigheten (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus