JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Rymdbolaget AAC Clyde Space i Uppsala ska vara med och rensa upp skräp i rymden. Ett kontrakt värt runt tre miljoner kronor är påskrivet och innebär att det svenska småsatellitbolaget anpassar delar i sin portfölj för uppgiften.

Det är brittiska Astroscale som utsett AAC Clyde Space att delta i utvecklingen av servieprogrammet kallat ELSA-M, som syftar till att ta bort rymdskräp.

Astroscale, grundat 2013, utvecklar skalbara lösningar som ska undvika att rymden blir en framtida permanent sopstation.

– ELSA-M ska optimeras så flera kunders rymdskräp i låg omloppsbana kan tas bort i ett och samma uppdrag, och se till att nästa generations telekommunikationsatelliter kan lämna omloppsbanan på ett säkert sätt, säger John Auburn, vd på Astroscale i ett pressmeddelande.

Nu ska AAC Clyde Space anpassa och uppdatera sitt kraftsystem Starbuck samt andra delsystem för att möta kraven som ställs för att klara uppdraget.

– Trafiken i låg omloppsbana runt jorden förväntas öka exponentiellt under nästa årtionde. För att rymdekonomin ska utvecklas effektivt och säkert, måste branschen utveckla nya metoder för att minimera rymdskräp, säger Luis Gomes, vd på AAC Clyde Space, i pressmeddelandet.

Kontraktet är värt 260 000 brittiska pund, cirka 3 miljoner kronor, för det svenska bolaget. Planen är att uppdraget ska vara slutfört i början av 2022.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)