JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk ska plocka rymdskräp

Rymdbolaget AAC Clyde Space i Uppsala ska vara med och rensa upp skräp i rymden. Ett kontrakt värt runt tre miljoner kronor är påskrivet och innebär att det svenska småsatellitbolaget anpassar delar i sin portfölj för uppgiften.

Det är brittiska Astroscale som utsett AAC Clyde Space att delta i utvecklingen av servieprogrammet kallat ELSA-M, som syftar till att ta bort rymdskräp.

Astroscale, grundat 2013, utvecklar skalbara lösningar som ska undvika att rymden blir en framtida permanent sopstation.

– ELSA-M ska optimeras så flera kunders rymdskräp i låg omloppsbana kan tas bort i ett och samma uppdrag, och se till att nästa generations telekommunikationsatelliter kan lämna omloppsbanan på ett säkert sätt, säger John Auburn, vd på Astroscale i ett pressmeddelande.

Nu ska AAC Clyde Space anpassa och uppdatera sitt kraftsystem Starbuck samt andra delsystem för att möta kraven som ställs för att klara uppdraget.

– Trafiken i låg omloppsbana runt jorden förväntas öka exponentiellt under nästa årtionde. För att rymdekonomin ska utvecklas effektivt och säkert, måste branschen utveckla nya metoder för att minimera rymdskräp, säger Luis Gomes, vd på AAC Clyde Space, i pressmeddelandet.

Kontraktet är värt 260 000 brittiska pund, cirka 3 miljoner kronor, för det svenska bolaget. Planen är att uppdraget ska vara slutfört i början av 2022.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)