JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det långa prisfallet på litiumjonbatterier tycks ta en paus i år. Orsaken är ökat pris på råmaterial, tror Bloomberg New Energy Finance (BNEF).  

Priset har fallit varje år sedan åtminstone 2012. Klicka för att zooma.

BNEF har följt batteripriserna sedan 2012. I år blir det första året priset inte faller.  År 2012 kostade ett batteripack 1200 dollar/kWh. I fjol kostade det 137. Det borde ha fallit till 125 dollar/kWh om det följt trenden.

Förklaringen är prisökningar på råmaterial som litium, nickel, kobolt, mangan och koppar. De står för 40 procent av kostnaden på en battericell. 

Prisökningen motverkas av att tillverkningskompetensen ökat med mindre stopp och mindre skrot. Ett annat sätt att möta prisökning är att växla till kemier med billigare material, exempelvis från kobolt till nickel till mangan. 

Prognosen för framtiden är oklar. År 2021 kan vara en tillfällig platå.

Eller så fortsätter priset att stå stilla, eller till och med öka. Det skulle kunna få negativa effekter på elektrifieringen och på förnybar energi där batterier är en viktig komponent. Batterierna är en stor kostnad för elfordon och ju snabbare priset faller desto snabbare kommer det osubventionerade inköpspriset för elbilar ikapp avgasbilar. 

Stagnationen gäller ett genomsnittspris. Variationen är troligen stor beroende på hur köparna skrivit sina kontrakt. Köparna brukade vara batteritillverkarna, men biltillverkare har börjat skriva egna kontrakt. 

Analysen kommer från James Frith på BNEF. Han lovar en slutrapport i november.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)