JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple-team gör pc-chip åt Qualcomm 

Pc-tillverkare är avundsjuka på Apples processor M1. Nu ska Qualcomm ge dem en likadan – och använder samma gäng avhoppat från Apple för att konstruera den.

Huvudarkitekten bakom Apples Armprocessor M1 jobbar sedan i mars på Qualcomm som till år 2023 lovar att sätta ett lika vasst chip på marknaden.

Sedan i fjol säljer Apple bärbara datorer på den egenkonstruerade Arm-processorn M1. Intels processorer har ”bara” varit standardprodukter. Genom att skräddarsy exakt efter sina egna behov tar Apple med egen processor rejäla kliv upp i prestanda och strömsnålhet.

Pc-tillverkare ropar efter ett svar på M1 och Qualcomm har hittat ett övertygande sådant: samma team som konstruerade Apple M1, M1 Pro och M1 Max ska få bygga motsvarande pc-processorer åt Qualcomm.

Centralfiguren är Gerard Williams. Han hoppade av Apple i februari 2019 och bildade bolaget Nuvia. Dock inte för att bygga en pc-processor på Arm, utan en serverprocessor – i alla fall enligt egen uppgift. Apple stämde honom ändå eftersom att han lovat att inte ägna sig åt konkurrerande verksamhet.

Sajten Patently Apple beskriver Gerard Williams avhopp som ett svårt slag för Apple – det skulle vara ”en underdrift att kalla honom för ett chip mastermind”.

Gerard Williams var enligt sin Linkedin-sida huvudarkitekt för M1 Pro och M1 Max. Han rekryterades till Apple år 2010 efter tolv år på Arm. Han har jobbat med Arm-konstruktion sedan arkitekturern hette Arm9.

En annan i teamet, Manu Gulati, har inte bara jobbat med Gerard Williams och M1 utan också en tid på Google och dess Armprocessor Tensor i telefonen Pixel, som nyligen släpptes i en första version.

Den tredje grundaren John Bruno har varit chiparkitekt på ATI, AMD, Apple och Google.

Qualcomm köpte Nuvia i mars för 1,4 miljarder dollar. Det ska finnas provexemplar av en processor redan nästa år, så Nuvia måste redan ha hunnit långt med att ta fram den när det köptes av Qualcomm.

Resten av systemkretsen är i stor utsträckning bestämd: en Adreno-GPU, en Hexagon-DSP, och en Spectra-kamerakärna. Här ska också finnas ett 5G-modem och en Sensing Hub vilket är en liten AI-kärna.

Qualcomms mobilprocessorfamilj Snapdragon används sedan tidigare som processorer i Windowsdatorer med Microsoft, Lenovo, Samsung, HP och Acer som kunder. Men Snapdragon är konstruerad för mobiler. Qulacomm beskriver Nuvias processor som en ”M-series competitive solution for PC”.

En analytiker säger att arkitekturen liknar Apple M1 och mobilprocessorn A15 Bionic.

Qualcomm ska inte bli pc-tillverkare utan ska sätta sina Armprocessorer på marknaden. Provexemplar som kan köra Windows ska finnas nästa år, volymer och färdiga produkter ska finnas 2023.

Nuvia-gänget kommer även att designa processorer för automotive och mobiler åt Qualcomm.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)