JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rektorerna i Lund: Sverige måste satsa på halvledarområdet!

Den viktigaste frågan är inte i vilket land den storskaliga halvledartillverkningen finns utan vem som har kompetensen att utveckla nya material och designa kretsar från grunden. Sverige behöver därför ta fram en strategi och dessutom engagera sig i de pågående EU-samarbetena, skriver rektorerna vid Lunds universitet, Erik Renström och Heiner Linke, i en debattartikel i Dagens Industri.

Precis som alla andra inspel kring Sveriges ambitioner på halvledarområdet tar rektor Erik Renström och prorektor Heiner Linke avstamp i den brist på komponenter som lett till att bland annat fordonsindustrin fått pausa produktionen upprepade gånger.

Rektorerna påpekar att svenska lärosäten är världsledande inom vissa områden och att det finns svenska företag med världsledande positioner.

Samtidigt saknar Sverige en strategi för forskning, utveckling och innovation inom området. Rektorerna anser att det behövs en samlad insats av finansiärer, universitet, företag och regionala aktörer om vi ska ha en ledande roll även om tio eller tjugo år.

De förslår därför:

  • Lägg grunden genom satsningar på utbildning.
  • Investera i världsledande infrastruktur och innovationsekosystem.
  • Delta aktivt i det europeiska samarbetet för framtidens digitala nyckelteknologier.
  • Se industrin som vinnare i en tid av digital och grön omställning.

 Debattartikeln finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus